Op zoek naar een waterlekkage in huis hoe begint u

Het opsporen van een waterlekkage in uw woning kan veel ongemak met zich meebrengen, maar het lokaliseren ervan kan een uitdaging zijn. Hier leest u enkele handige tips en een stappenplan om zelf een lekkage in uw huis op te sporen. Als u de lekkage niet kunt vinden, vertellen we u hier wat te doen in deze situatie.

Wat zijn de stappen om zichtbare signalen van een waterlekkage in huis op te merken?

Voordat u aan de slag gaat met het opsporen van de lekkage, is het van belang om goed te letten op mogelijke signalen van een lekkage. Onderzoek vochtplekken op muren, plafonds of vloeren, observeer schimmelvorming, controleer verkleuringen en ruik aan eventuele ongebruikte geuren. Deze signalen kunnen bijdragen aan het lokaliseren van het deel van de lekkage.

Uw taak: inspecteer mogelijke probleemgebieden

Check het dak op missende dakpannen, beschadigde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Onderzoek de badkamer grondig op vochtige plekken, scheuren in tegels of lekkages in sanitair zoals de douche, bad of wastafel. Inspecteer de waterleidingen op aanwijzingen van lekkage, zoals druppels, vochtige plekken of verkleurde muren in de buurt van de leidingen.

Besteed aandacht aan vreemde geuren rond afvoerputjes en onderzoek de riolering op mogelijke tekenen van een waterlekkage. Onderzoek de radiatoren en leidingen op vochtige plekken en let op vreemde geluiden. Een waterlek kan zodanig ernstig zijn dat het reeds op verschillende locaties zichtbaar is.

Wat te doen met vochtigheidsmeters

Als u het idee heeft dat er een lekkage is die niet meteen zichtbaar is, kunt u vochtigheidsmeters toepassen. Deze handige hulpmiddelen meten het vochtgehalte in materialen. Een verhoogd vochtgehalte kan wijzen op een lekkage, zelfs zonder zichtbare indicaties.

Overweeg een akoestische inspectie als vierde stap

Let op of er geluiden van waterstroming in de leidingen zijn. Dit kan een indicatie zijn van een lekkage, vooral als het geluid abnormaal is. Gebruik een stethoscoop om het exacte punt van de lekkage te vinden.

Wat zijn uw volgende stappen als de lekkage niet te vinden is?

Voorkom onnodig eigen onderzoek of sloopwerk als u twijfelt over de lekkageoorzaak. Overmatig gesloop kan de schade vergroten. Als u na nauwgezet onderzoek de lekkage niet kunt achterhalen, is het verstandig om Moorman Totaal Techniek Lekdetectie te benaderen. Om lekkages nauwkeurig op te sporen, maken lekdetectiespecialisten gebruik van geavanceerde technieken zoals thermografie en akoestische detectie.

Snel een medewerker spreken?

Bel 085 106 1099

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Voorkom lekkages in uw woning
> De meest voorkomende huislekkages
> Wat is de essentie van lekdetectie